Микровълнова фурна

Характерно за микровълните е, че те притежават различна способност за проникване през различните материали и вещества. Което е от първостепенно значение при избора на съдове за готвене в микровълновата печка. Тези вълни преминават през съдове от стъкло, порцелан, керамика, през материали от типа на аркопал, картон, хартия, почти без загуба на енергия и без да ги нагряват.

Но подложени на продължителна термична обработка, те се затоплят, защото горещата храна отдава топлина на съда, в която е поставена. Което означава, че готварските ръкавици и кърпата трябва винаги да бъдат под ръка на домакинята. Микровълните обаче не могат да проникват през метал, защото се отразяват от неговата повърхност. Ястията, поставени в метален съд във фурната, остават студени.

В същото време фактът, че микровълните се отразяват от някои материали, има своите предимства: защитава от прегряване някои чувствителни детайли. Изключение правят алуминиевите съдове за дълбоко замразяване. Те могат да се поставят в печката, но само ако предварително е махнат капакът и тяхната височина не превишава 3 см. Освен това тези съдове в никакъв случай не бива да докосват стените на печката. Съдове от оловен кристал, порцелан с метални кантове или украшения също не могат да бъдат използвани.

Важно е съдовете, които се използват, да нямат пукнатини, защото в печката могат окончателно да се счупят. Причината за това е водата, която остава в пукнатините при измиването - тя се нагрява и буквално взривява съда. Микровълновата печка е идеален помощник при:

Затопляне - предварително приготвените ястия, храната в чините и напитките идеално се затоплят с помощта на микровълните. Това е особено ценно, когато трябва бързо да се претопли храната. Необходимо е съдовете да бъдат добре захлупени, за да може ястието да се затопли бързо и равномерно. Ако нямате подходящ капак, можете да използвате чиния или пергаментова хартия. Не поставяйте капак, когато претопляте панирани блюда или други, на които има препечена коричка, за да можете да я запазите. При затопляне на голям обем храна трябва периодично да я обръщате. Микровълните са особено полезни при разтопяване на масло, шоколад, желатин или различни глазури.


Размразяване - в микровълновата печка можете да размразявате и да затопляте или да размразявате и да готвите едновременно. Отделната позиция за размразяване дава възможност да се създаде подходящ режим за обработка на продуктите, само е необходимо те да бъдат добре разпределени. Кулинарните специалисти съветват да не размразявате продуктите докрай. Краят на процеса на размразяване може да приключи извън фурната.


Приготвяне на ястия - съществуват редица кулинарни издания, които предлагат бързи и лесно приготвящи се гозби, които, освен че пестят време, са и доста вкусни. Необходимо е само да бъде съобразено времето за приготвянето на продуктите, за да не бъдат сурови след това.

http://zazz.info/images/gallery/2012_5/512_attach_3897_normal.jpg

Източник: Микровълнова фурна