Телевизори

Телевизорите са електронни устройства за приемане и показване на звук и картина.

Телевизорът е изобретен през 20 век. Първите телевизори са с механична развивка. По-късно се появяват черно-белите телевизори. Източник на изображение е електронно-лъчева (катодна) тръба (кинескоп).

Според вида на дисплея си телевизорите се делят на апарати с кинескоп, прожекционни (подобни на видео-проектор) и плоскоекранни (плазмени или течнокристални (LCD)
С кинескоп.

Кой е най-добрият LCD телевизор? Какво е по-добре да изберем – LCD или плазма? Кой размер на екрана е най-добрия избор за мен? Каква е разликата между LCD и LED телевизори? Това са въпроси, които всеки от нас си задава когато реши да си купи нов телевизор, а можете да бъдете сигурни, че закупуването на нов телевизор може да бъде объркващо преживяване дори и за технически грамотните потребители.


Технологиите в наши дни се развиват с бързи темпове, затова се налага постоянно да следим какво ново се предлага, за да не пропуснем нещо. Освен това, трябва да свикваме с нови термини, много от които не ни говорят нищо.

 

Ето защо решихме да ви предложим един бърз поглед върху онова, което стои зад всеки един термин при телевизионните технологии.

 

LCD телевизори със CCFL подсветка

Доскоро, всички LCD телевизори използваха постоянно включена подсветка от CCFL (cold cathode fluorescent) лампи. Това обаче в момента се счита за остаряла технология, която бе изместена от по-добрия LED метод при по-скъпите модели. Въпреки това, трябва да признаем, че при по-евтините модели, това все още е стандарт.


LCD телевизори със LED подсветка

Новите LCD телевизори използват низ от LED (light emitting diodes) лампчки директно зад екрана. Това позволява повече ефективност при съседни светли и тъмни области, която се изразява в по-добът контраст. Освен това, тази технология позволява по-широк спектър на цветовите гами, отколкото при CCFL подсветките.


LCD телевизори със LED подсветки по краищата на дисплейния панел (Edge LED)

Подреждането на LED диодите позволява проектирането на по-тънки дисплеи, които са с по-добър контраст в сравнение със CCFL дисплеите, но не предлагат толкова добро качество на картината както стандартните LED дисплеи.

 

LCD телевизори със OLED подсветка

Технологията с използването на OLED (organic light emitting diode) лампи се постига с пускането на електричество през електролуминисцентно покритие. По този начин се постигат по-добри цветове, по-голям контраст, и по-тънки дисплеи. За момента обаче, единствените OLED телевизори са малки и доста скъпи.


Плазмени телевизори

Плазмените телевизори използват PDP плазмени дисплеи, които са изградени от стъклени панели, съдържащи милиони миниатюрни клетки, напълнени със смес от инертни газове. Електричеството възбужда газовете, и причинява осветяване на пикселите на екрана. Плазмените телевизори се считат за много по-превъзходни от LCD  що се отнася до контраст и цветове, но се оказва, че това качество се постига само при дисплеи по-големи от 42 инча. По тази причина, плазмените телевизори се поризвеждат засега само от няколко големи производители.

 

3D телевизори
Това са телевизори с модерни LCD LED или плазмени дисплеи, в допълнение с  електроника, която може да показва 3D снимки. Има два вида 3D технология: пасивна и и активна.

 

Пасивната 3D технология използва дисплеи с поляризиран филтър в комбинация с леки, евтини пластмасови очила, подобни на онези, които се използват в кината.  Недостатъкът им е, че тъй като и двете снимки се показват на екрана по едно и също време, произтичащите образи не са Full HD.

 

Активната 3D технология създава 3D ефекта като синхронизира очила със затвори подобни на тези при фотокамерите с картините на дисплея, посредством инфрачервени трансмитери.

http://zazz.info/images/gallery/2012_5/512_attach_3894_normal.jpg

Източник: Дигитал